Андрій Павелко: «Упевнений, що Андрій Шевченко продовжить роботу зі збірною України»

павелко-шевченко-11-min

Президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко став гостем телепрограми «Великий футбол», де розповів, зокрема, про стан справ у зв’язку із призупиненням змагань через епідемію коронавірусу та поділився думками щодо можливого розвитку подій.

— На початку березня ви брали участь у Конгресі УЄФА в Амстердамі, були присутні там під час жеребкування Ліги націй. Ми знаємо, що в керівників національних асоціацій Сербії та Швейцарії згодом було виявлено коронавірус. Тому після повернення до України всі члени нашої делегації мали здати тест…

— Так, дійсно. В Амстердамі відбувся дуже важливий конгрес, обговорювалося багато питань, що стосуються майбутнього європейського футболу. На жаль, пізніше стало відомо, що двоє моїх колег з асоціацій інших країн отримали позитивні результати тестів на коронавірус. Ми тримаємо з ними контакт. Буквально сьогодні я розмовляв із головою сербської національної асоціації. Славіша Кокеза вже одужує, і, я впевнений, із ним усе буде добре.

Уся наша делегація, що брала участь у Конгресі УЄФА, після повернення з Амстердама також здала тести на коронавірус. Результати негативні.

— Ви мали все необхідне для проведення тестів?

— Ми заздалегідь закупили необхідні тести для членів збірних команд. Адже на збір, зокрема, мали прибути легіонери національної збірної.

— Щодо відеоконференції УЄФА, на якій було ухвалено рішення про перенесення Євро-2020 на 2021 рік. Які варіанти розглядалися, чи обговорювався варіант узагалі скасувати Євро чи можливість провести його в раніше зазначені терміни?

— Таку відеоконференцію за участю всіх 55-ти національних асоціацій було проведено вперше. Керівництво УЄФА в особі президента Александера Чеферіна та генерального секретаря Теодора Теодорідіса відразу повідомило, що перенесення турніру є єдиним можливим варіантом. Усі асоціації одностайно підтримали рішення провести Євро у 2021 році, майже в той самий термін, що планувалося цього року.

— Чи розглядалися інші варіанти, наприклад, проведення турніру взимку, та чи залишиться тією самою його формула?

— Інші варіанти навіть не розглядалися. Що ж до формату турніру, то він зберігається, учасники залишаються ті самі, зокрема, й збірна України.

— А як щодо преміальних за успішний виступ у відбірному турнірі Євро-2020? Ви раніше анонсували рекордні в історії збірної виплати…

— Ми пишаємося нашою національною збірною, яка успішно виступила у кваліфікаційному турнірі. На сьогоднішній день премію вже виплачено, і вона є рекордною в історії українського футболу. З урахуванням податків гравці та тренери отримали загалом чотири мільйони доларів США.

— Як були розподілені ці кошти?

— Я назвав загальну суму, а розподілена вона була всередині колективу, цим займався тренерський штаб разом із капітаном команди.

Нашою головною метою було забезпечити, щоб із цієї суми були сплачені всі податки та щоб гравці та тренери отримали заслужену, зароблену чесною працею винагороду.

— А як щодо національних чемпіонатів, які перспективи їхнього завершення?  

— Під час відеоконференції було жваве обговорення цієї теми. Ми постійно спілкуємося з колегами з інших країн, обмінюємося інформацією, підтримуємо один одного. Європейський футбол уперше зустрівся з таким викликом, і ми маємо із честю вийти із цієї ситуації, зберегти гру, а також життя та здоров’я гравців, тренерів, рефері, уболівальників. Аби футбол, пройшовши це випробування, став сильнішим.

— Та все ж, які є робочі варіанти щодо завершення національних турнірів, якими термінами оперує УЄФА?

— Створено робочу групу, яка відстежує розвиток ситуації з розповсюдженням коронавірусу. Розробляються кілька варіантів подальшого розвитку подій, які передбачають завершення єврокубкових турнірів, Ліги чемпіонів та Ліги Європи, а також національних змагань.

— Які дати для завершення цих турнірів є остаточними?

— Сьогодні називати якісь дати чи давати прогнози — невдячна справа. Усе залежатиме від того, як розвиватиметься загальна ситуація в Європі. Але головна мета полягає в тому, щоб усе-таки зробити так, щоб національні чемпіонати поновилися та були дограні.

Перенесення Євро-2020 на наступний рік насамперед і мало на меті забезпечити дати для того, щоб завершити національні турніри.

— Які ваші прогнози — перенесення Євро на наступний рік може піти нашій збірній на користь?

— Порівнювати національну команду, яка є зараз, із тією, яка буде наступного року, — це також невдячна справа. Молоді гравці можуть розвинути свої найкращі якості та за рік стати відкриттям турніру, можуть відновитися наші лідери, які наразі травмовані. Але казати зараз, буде це краще чи гірше для нас, є неправильним. Футбол уперше отримав такий стрес. Я сподіваюся, що ми впораємося з ним.

— Враховуючи перенесення Євро на рік, яка зараз ситуація з пролонгацією контракту з головним тренером національної збірної Андрієм Шевченком?

— Думаю, відповідь на це запитання є очевидною, адже й уболівальникам, і гравцям команди неможливо зараз уявити національну збірну без Андрія Шевченка. Рішення напрошується, але оголошено про це буде лише тоді, коли контракт буде офіційно пролонговано. Я впевнений, що ситуація вирішиться позитивно, і наша збірна буде готуватися до Євро у 2021 році в повному складі на чолі з Андрієм Шевченком.

Павла Кубанова

— Найближчі товариські матчі збірної, із Францією та Польщею, скасовано. А яка ситуація з поєдинками, що планувалися на кінець травня — початок червня?

— Зараз прогнози робити складно. Але УЄФА вже переніс усі березневі товариські матчі на червень, те саме стосується й поєдинків плей-офф Ліги націй. Якщо відкриються дати ФІФА, ми будемо вести перемовини з тими національними асоціаціями, з якими вже маємо домовленості про матчі.

Але пріоритетом буде насамперед дограти національний чемпіонат, якщо вікно буде занадто вузьким, перевагу буде віддано клубним змаганням.

— Зараз очевидно, що карантин, оголошений в Україні до 3 квітня, буде продовжено…

— Це реалії нашого життя, і ми маємо їх сприймати. Обов’язок кожного з нас — дотримуватися рекомендацій владних структур, допомагати хто чим може, брати участь у житті країни.

— Якщо ситуація з коронавірусом не буде покращуватися протягом тривалого часу, можливе взагалі припинення поточного чемпіонату України. Як ви ставитеся до такого варіанту?

— Це питання може стосуватися не тільки України, а й усієї Європи. Зараз ми в УЄФА займаємо чітку позицію — національні турніри мають бути дограні. Спортивний принцип має бути визначальним, і ми повинні зробити все, щоб чемпіонати були завершені.

В УЄФА розглядався варіант зіграти деякі стадії плей-офф єврокубків з одного матчу, але все ж таки керівництво союзу сподівається дограти й ці турніри також.

— Чи були звернення до УАФ від клубів із приводу можливого замороження чи зменшення зарплат футболістів?

— Ми тримаємо зв’язок із клубами і Прем’єр-ліги, і першої та другої ліги. Це питання стосується також УПЛ і ПФЛ та профсоюзу футболістів. Як стверджують юристи, ситуація з коронавірусом не є форс-мажорною обставиною, яка передбачена контрактами гравців, але наслідки пандемії вже можуть бути в майбутньому визнані форс-мажором.

Ця ситуація стосується не тільки футболу. Ми бачимо, що відбувається в економіці країни, й уряд вживає відповідні заходи.

— Є думка, що 23-й тур УПЛ не варто було проводити без глядачів, а доцільно було його взагалі перенести.

— Ми не знаємо, які будуть дати для завершення чемпіонату, саме одного туру могло не вистачити, щоб встигнути його дограти. До того ж на той час ми не були обмежені рішеннями державних органів, а футболісти мали виконувати контрактні обов’язки.

— Зараз представники багатьох клубів намагаються зробити внесок у боротьбу з пандемією. УАФ має спонсорів, чи планують вони брати в цьому участь?

— Я хочу подякувати керівництву всіх клубів, зокрема, «Шахтаря», «Олександрії», «Колосу», «Десни», «Ворскли» та інших, які роблять такі вчинки. Ми бачимо, як люди, що виконують важливу соціальну місію з розвитку футболу, у важкий для країни час не лишаються осторонь. У Харкові Олександр Ярославський, футбольна людина, очолив відповідний штаб.

УАФ також зараз не стоїть осторонь. У нас є 26 регіональних асоціацій, й усі вони зараз передали свій автотранспорт у розпорядження штабів, створених в областях для боротьби з розповсюдженням коронавірусу. Також керівництво УАФ сьогодні ухвалило рішення допомогти одній із київських клінік в облаштуванні кімнат з апаратами штучної вентиляції легенів. Продовжуємо шефство над нашими сусідами — військовим шпиталем, ми передаємо в його розпорядження весь автотранспорт УАФ. Також будемо стежити за станом здоров’я ветеранів футболу, які досягли поважного віку, та за потреби допомагати їм.

Мені дуже приємно, що такі люди, як Володимир Єзерський, Мирон Маркевич, є гідним прикладом і вже матеріально допомагають у боротьбі з пандемією. Українська асоціація футболу зробить усе, що від неї залежить, щоб допомогти країні в такий час.

— На 7 квітня було заплановано вибори президента УПЛ, чого тепер можна очікувати, виходячи із ситуації, що склалася?

— Це вирішуватимуть клуби та Дирекція УПЛ. Очевидно, вибори будуть перенесені на більш пізній термін, коли вони будуть доцільними. Що ж до можливих кандидатів, наскільки мені відомо, Томас Грімм не має наміру балотуватися на новий термін. Будемо очікувати, що клуби визначаться, яким вони бачать своє майбутнє.

— Якщо відволіктися від теми пандемії, 2020 рік розпочинався загалом непогано, зокрема нарешті в нашому футболі запрацювала система VAR. Як ініціатор її введення, чи задоволені ви першими підсумками її роботи?

— Я задоволений тим, що тепер, коли VAR працює на матчі, усі спокійні та впевнені, що все буде об’єктивно. Але це тільки перший крок, й уже помітно, наскільки позитивно це нововведення сприйняли клуби. Деякі з них навіть запропонували допомогу у придбанні додаткового обладнання.

Можу підтвердити, що чернігівська «Десна» запропонувала придбати повністю обладнаний, сертифікований ФІФА, FIFPRO та IFAB спеціальний автомобіль для системи VAR. Його вартість — близько 300 тис. євро. Ще один автомобіль запропонував придбати один із наших партнерів — компанія, яка опікується чистотою матчів, співпрацюючи з Комітетом з етики та чесної гри УАФ. Загалом, з урахуванням одного наявного автомобіля, це дасть нам три авто, які забезпечать технічну можливість використовувати систему VAR на шести матчах у кожному турі.

Джерело: УАФ