Проєкт UEFA Grow в Україні: провідний європейський досвід комерційної стабільності регіональних асоціацій футболу для українських стейкхолдерів

гроу-07-04-21-глав

Відбувся третій вебінар із серії онлайн-зустрічей, присвячених стратегічному розвитку масового футболу в регіонах, що проходить у межах пілотного проєкту UEFA Grow в Україні.

Якщо дві попередні онлайн-дискусії презентували дворічний досвід реалізації проєкту УЄФА Grow в Україні у трьох пілотних областях, спрямований на створення місцевих програм для залучення до футболу на регулярній основі більшої кількості гравців,  а також висвітлили тему європейського бачення і досвіду розвитку футбольних клубів як одного з ключових факторів у розвитку масового футболу, то наступна тема стала цілком новою в дискурсі — фактори розвитку масового футболу та їхній зв’язок із комерційною стабільністю регіональних асоціацій і способи досягнення цього шляхом застосування стратегій сталого розвитку за прикладом успішних кейсів із різних європейських країн.

У вебінарі традиційно взяли участь представники УЄФА, УАФ, національних асоціацій Грузії, Молдови, Естонії, Білорусі, фахівці з усієї України зі структури Комітету з фізичного виховання та спорту МОН, Міністерства молоді та спорту, представники органів місцевого самоврядування та ОТГ, а також усіх обласних асоціацій футболу України, місцевих футбольних клубів, їхніх колег і партнерів.

Свій безпосередній досвід щодо того, як регіональні асоціації брали на себе відповідальність за власний розвиток і досягали успіхів, презентували спікери з регіональних футбольних асоціацій Авейру (Португалія), Нижньої Сілезії (Польща), Міттельрейну (Німеччина) та Гемпширу (Англія). Колеги з Європи розповіли про інноваційні підходи, залучених партнерів, інструменти та результати, яких було досягнуто як наслідок створення і реалізації комерційної стратегії в регіональній асоціації для раціональної і максимально ефективної роботи, що супроводжує звичні процеси організації та проведення щоденних активностей.

На вебінарі представники Департаменту стратегічного розвитку національних асоціацій УЄФА й координатори Grow Ліам МакГроерті та Грітт Бронінг познайомили учасників із сучасними основними складовими компонентами масового футболу, а саме — 11-ма ключовими взаємопов’язаними напрямами та факторами, які визначають, дають імпульс та уможливлюють його розвиток: тренерська освіта, розвиток клубів, шкільний футбол, футбол для жінок та дівчат, бізнес-ліги та інші малоформатні комерційні види змагань, футзал, розвиток регіонів, моніторинг і оцінка, діджитал, партнерство та розвиток інфраструктури. Ці принципи є частиною стратегії УЄФА «Футбольні федерації майбутнього» — документу, за яким безпосередньо втілюється в життя програма Grow.

Також експерти УЄФА запропонували учасникам розроблену модель, адаптовану до української специфіки й умов, комерційної пропозиції для пошуку спонсорів та потенційних партнерів для застосування саме в масовому футболі, яка може бути взятою за основу для власної розробки комерційної стратегії кожною українською регіональною асоціацією.

«Безперечно, кожна національна асоціація сильна й успішна настільки, наскільки сильні й успішні її регіональні асоціації. Впевнений, що отримані сьогодні знання та інструменти справді стануть у пригоді нашим регіональним асоціаціям, аби залучити до футболу якнайбільшу кількість українців різного віку та статі в якнайбільшій кількості населених пунктів нашої держави.

Розуміння можливостей монетизації масового футболу, принципи роботи зі спонсорами, формування комерційної стратегії, ефективне використання електронних баз даних та інших діджитал-інструментів — усе це важливі складові сталого розвитку. У нас є чудова нагода разом із колегами з різних країн Європи обмінятися досвідом і почерпнути найкращі приклади реалізованих проєктів. Важливо, що попри жорсткі карантинні обмеження ми продовжуємо спільну роботу з розвитку футболу, зберігаємо оптимізм та активну взаємодію», — зазначив у своєму виступі під час вебінару президент Української асоціації футболу, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Наступний вебінар UEFA Grow УАФ проведе 27 квітня, цього разу темою буде соціальна цінність масового футболу та його зв’язок із Глобальними цілями сталого розвитку ООН.

Нагадаємо, що проєкт UEFA Grow в Україні реалізується з метою збільшення кількості активних гравців різного віку й статі в регіонах, реєстрації гравців масового футболу, розбудови партнерства між місцевими зацікавленими сторонами, дослідження поточної ситуації та потенційних можливостей для розвитку клубної системи аматорського й масового сегментів, вивчення впливу розвитку масового футболу на суспільство та його цінності як соціального та економічного явища. Наразі до пілотного проєкту Grow долучені Дніпропетровська, Івано-Франківська та Київська області.

Джерело: УАФ