Виконком Української асоціації футболу звернувся до керівництва Федерації футболу Боснії і Герцеговини

306282512_5369938359758435_9216912885818082938_n

У Будинку футболу вперше з початку повномасштабної війни наживо відбулося засідання Виконкому УАФ, до складу якого входить голова Житомирської обласної асоціації футболу Руслан Павлюк.

Перше питання порядку денного, яке отримало одностайну підтримку, — звернення до керівництва асоціації футболу Боснії і Герцеговини з проханням скасувати рішення про проведення товариського матчу зі збірною рф, запланованого на 19 листопада на території росії.

Виконком УАФ закликав керівництво футбольної асоціації Боснії і Герцеговини бути солідарним з усім цивілізованим футбольним світом, який відсторонив команди з росії від міжнародних змагань під егідою УЄФА та ФІФА.

У листі членів Виконкому УАФ на адресу їхніх боснійських колег ідеться:

«Шановні колеги з виконавчого комітету!

10 вересня відбулося засідання Виконкому Української асоціації футболу, на якому одним із питань був розгляд ситуації щодо згоди вашої федерації на проведення міжнародного товариського матчу з командою держави-агресора — росії.

Через початок бойових дій цією державою 24 лютого 2022 року в Україні покинули свої домівки та потерпають від агресії десять мільйонів людей, десятки тисяч людей загинули та були поранені. Немає країни в Європі, куди б не потрапили біженці з України, і Боснія і Герцеговина є однією з них.

До цього моменту ми були впевнені, що ваша чудова країна пам’ятає жахіття війни 1990-х років і не допустить повторення цього явища у ХХІ столітті. Наше враження сформував досвід спільної взаємодії та співпраці минулого року, коли наші збірні в чесній грі боролися за вихід на чемпіонат світу з футболу 2022 року. Варто зазначити, що останній матч збірної України в мирний час відбувся саме проти вашої команди 16 листопада 2021 року.

Російське вторгнення в Україну завдало великої шкоди цивільному населенню. Житлові квартали постійно піддаються бомбардуванням, а кількість загиблих під час російської агресії мирних жителів зростає з кожним днем. Населення багатьох сіл, селищ і міст страждає від нестачі води, їжі й медикаментів. І все це відбувається на Європейському континенті, на межі з державним утворенням, до якого прагнуть наші країни, — Європейським Союзом.

У результаті російської військової агресії 28 лютого 2022 року Рада ФІФА та Виконавчий комітет УЄФА разом ухвалили, що всі російські команди, національні збірні чи клубні команди, мають бути відсторонені від участі у змаганнях ФІФА та УЄФА до подальшого повідомлення. Таке рішення є правильним і мало стати символом нульової толерантності до відкритої військової агресії в сучасному світі.

У такій ситуації ваше рішення провести товариський матч із країною, яка зруйнувала життя мільйонів людей, викликає здивування, наш протест і прямо суперечить позиції УЄФА та ФІФА. Більше того, такі дії спонукатимуть росію до подальшого нехтування нормами міжнародного права і продовження агресії проти України. Зважаючи на неймовірну критику такого рішення в національній та міжнародній спільноті, ми звертаємося до вас із закликом виправити помилку, яка може бути неминучою для футболу Боснії і Герцеговини».

Джерело: УАФ